Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONIKA O KRIVIČNOM POSTUPKU: Sud će biti dužan da utvrđuje istinu


Predloženi Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku vratio bi aktivnu ulogu suda u utvrđivanju istine u krivičnom postupku, rečeno je na savetovanju koje se održava u Lisinama kod Despotovca. U sali JP “Resavska pećina” okupilo se 120 sudija, tužilaca i advokata i krivičara iz cele Srbije, kako bi narednih dana diskutovali o detaljima nacrta.

Izrazita devalvacija načela materijalne istine i adverzijalna koncepcija postupka je ono što karakteriše sada važeći ZKP, rekao je Dragomir Milojević, predsednik radne grupe za izradu izmena i dopuna ZKP-a, bivši predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva.

Istakao je da su sada predložene značajne izmene kada je reč o oceni dokaza i nezakonitim dokazima, tako da više neće biti napušten princip utvrđivanja materijalne istine. Pored toga, za pokretanje postupka neće više biti dovoljni osnovi sumnje, već je neophodna osnovana sumnja. Stepenovanje sumnje, kako je rekao Milojević, bilo je nepotrebno i štetno.

U članu 15 ZKP-a predloženo je da se doda važna rečenica koja glasi: “Sud je dužan da odlučivanje zasniva na činjenicama koje su od značaja za donošenje odluke.” Time se zapravo ponovo uspostavlja dužnost suda da aktivno učestvuje u utvrđivanju istine.

Važeći zakon predviđa u ovom članu da sud može “izuzetno da izvede dokaze kojima se utvrđuju činjenice u postupku, ako oceni da su izvedeni dokazi nejasni, protivrečni ili u suprotnosti sa drugim dokazima i kada je to neophodno da bi se predmet dokazivanja svestrano raspravio”. Sud je, dakle, samo izuzetno mogao da se aktivno uključi u proces dokazivanja, a sada bi predložena dopuna ponovo uspostavila dužnost suda da utvrdi istinu u svim krivičnim stvarima.

Savetovanje je organizovala opština Despotovac, uz podršku vodećih krivičara iz sudova, tužilaštava, advokature i privrede. Učesnicima su se najpre obratili dr Zlatko Marjanović, predsednik opštine Despotovac, Radoman Sparić, zamenik predsednika Apelacionog suda u Kragujevcu, i Jovan Velisavljević, predsednik Osnovnog suda u Despotovcu.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandra Petrović, 12.10.2024.
Naslov: Redakcija