Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: Da li se katalog drugog ponuđača može koristiti kao dokaz?


Udruženje Ponuđača se kao i uvek trudi da Vam prenese što više novosti i protumači neka nova i zanimljiva rešenja Republičke komisije za zaštitu prava.

U pitanju je rešenje br: 4-00-353/2024, nabavka dobara.

Osporavajući stručnu ocenu ponude izabranog ponuđača kao prihvatljivu u pogledu ponuđenog dobra, podnosilac zahteva za zaštitu prava je ukazao da se dostavljeni katalog za ponuđeno dobro benzinska freza “STIHL MH 700” ne poklapa sa tehničkim zahtevima i odredbama konkursne dokumentacije, te da je naručilac bio dužan da odbije ponudu izabranog ponuđača shodno odredbama Zakona o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 91/2019 i 92/2023 - dalje: ZJN).

Podnosilac zahteva je ukazao da ponuda izabranog ponuđača sadrži bitan nedostatak, odnosno da izabrani ponuđač nije podneo ponudu u skladu sa uslovima i zahtevima iz dokumentacije o nabavci i da nije dokazao da ponuđeno dobro ispunjava zahtevane uslove u vezi sa predmetom nabavke i tehničkom specifikacijom, jer je dokumentacijom zahtevano da freza ima težinu od 113 kg, dok se uvidom u katalog ponuđenog dobra može utvrditi da ima težinu od 124 kg.

Izabrani ponuđač je shodno odredbama člana 218. ZJN dostavio mišljenje na ZZP i samim tim se izjasnio da je da je uz ponudu dostavio proizvođački katalog, ali da isti sadrži grešku po pitanju navedene težine.

Naručilac je u odgovoru na zahtev za zaštitu prava, izjašnjavajući se u vezi sa istaknutim navodom podnosioca zahteva ukazao da je komisija za javnu nabavku proverom preko kataloškog broja predmetnog artikla - 6251 011 3913, na javno dostupnim internet stranicama prodavaca ponuđenog dobra, utvrdila da ponuđena freza ima težinu 113 kg.

Republička komisija je ocenila kao neosnovano ukazivanje podnosioca zahteva da je naručilac ponudu izabranog ponuđača trebalo da oceni kao neprihvatljivu u pogledu ponuđenog dobra i s tim u vezi konstatovala da je i podnosilac zahteva na istoj poziciji ponudio isto dobro “STIGL MH 700” sa istim kataloškim brojem.

Iz navedenog Rešenja proizilazi zaključak da ponuđači moraju voditi računa da zahtevom ne osporavaju tehničke karakteristike ponuđenih dobara, a u slučaju da i oni nude dobro istog proizvođača, kao i da Republička komisija može u tom slučaju pri odlučivanju koristiti kao dokaz katalog drugog ponuđača.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Izvor: Vebsajt Ponuđači Srbije, 11.07.2024.
Naslov: Redakcija