Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POREZU NA DOHODAK GRAĐANA: Podneto 29.667 prijava o obračunatom godišnjem porezu na dohodak građana za 2023. godinu


Poreska uprava Republike Srbije primila je ukupno 29.667 prijava za obračun godišnjeg poreza na dohodak građana za 2023. godinu.

Obavezu prijavljivanja godišnjeg poreza na dohodak imali su građani koji su u 2023. godini ostvarili dohodak veći 4.269.564 dinara, odnosno veći od trostruke prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Republici Srbiji u toj godini, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Najviše prijava, ukupno 19.675, podneto je od fizičkih lica sa teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Beograd, zatim sa teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Novi Sad - ukupno 6.085 prijava, teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Kragujevac - ukupno 2.222 prijava i teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Niš - 1.685 prijava.

Prijavljeni prihodi za prvih sto podnosilaca poreskih prijava sa najvećim iskazanim prihodima kreću se u rasponu od oko 100 miliona dinara do oko 1,7 milijardi dinara. Čak 69% iz ove grupe su obveznici sa teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Beograd od čega je 3% stranih državljana.

Najčešća prijavljivana zanimanja su menadžer, direktor, inženjer, ekonomista i pravnik.

Od ukupnog broja poreskih obveznika 90% je muškog pola.

Podsećamo da se, drugu godinu zaredom, godišnji porez na dohodak građana obračunava i plaća po sistemu samooporezivanja, umesto po rešenju poreskog organa uz ponuđenu unapred popunjenu poresku prijavu od strane Poreske uprave. Ovakva praksa poreskim obveznicima značajno olakšava popunjavanje i podnošenje poreske prijave i smanjuje troškove administriranja.

Poreske prijave se podnose isključivo u elektronskom obliku, preko portala Poreske uprave ePorezi, na Obrascu PP GPDG.


Izvor: Izvor: Vebsajt Poreske uprave, 12.07.2024.
Naslov: Redakcija