Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O TURIZMU: Otkaz putovanja od strane turističke agencije


Pred svaki odlazak na putovanje, bitno je dobro se informisati o svemu. Kako se svašta neplanirano može dogoditi, nije zgoreg znati i šta se dešava sa vašim novcem ukoliko turistička agencija otkaže putovanje.

Ovakve stvari se mogu desiti iz raznih razloga, čak i kada ste agenciji već platili pun iznos vašeg aranžmana.

Inače, turističke agencije smeju da otkažu putovanje, samo je bitno da to na vreme saopšte putnicima.

Naime, pravila određena Opštim uslovima putovanja koje propisuje Nacionalna asocijacija turističkih agencija (YUTA) jasno kažu - agencija sme da otkaže putovanje, ali o tome mora blagovremeno da obavesti putnike.

Agencija sme da otkaže putovanje recimo u slučaju da je za isto prijavljeno premalo putnika, odnosno ako nije prodat dovoljan broj aranžmana.

da ukoliko agencija otkazuje putovanje koje traje duže od šest dana, mora o tome da obavesti putnike minimum 20 dana pred zakazani polazak. Ukoliko je ukoliko dužina putovanja bila između dva i šest dana, agencija treba da o otkazivanju obavesti putnike najmanje nedelju dana ranije.

Ukoliko putovanje traje kraće od dva dana, organizator, odnosno turistička agencija treba da obavesti putnika o otkazivanju najmanje 48 sati pre predviđenog polaska.

Turistička agencija putovanje može da otkaže, na primer, ukoliko se dogode neke nepredviđene, vanredne okolnosti, a putnike u tom slučaju mora da obavesti o ovoj promeni što je ranije moguće.

Ono što sve zanima jeste koliko su onda turističke agencije u obavezi da vrate novca putnicima, u slučaju otkazivanja putovanja. Naime, kako je istaknuto u pomenutom pravilniku, agencija je dužna da svim oštećenim putnicima isplati celokupan iznos koji su prethodno uplatili.

Rok za vraćanje novca je 14 dana od raskida ugovora.

Takođe, ono što može da se desi agenciji i putnicima prilikom putovanja jeste da je iznenada neophodna promena hotela, a u ovom slučaju agencija ima dve opcije - da ponudi drugi hotel, koji najčešće košta isto ili manje, ili da odmah vrate novac putniku. Kada je prva opcija u pitanju, agencija svojim putnicima mora da obezbedi smeštaj u hotelu iste ili veće kategorije u istoj oblasti.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Izvor: Vebsajt B92, 10.07.2024.
Naslov: Redakcija