Zastava Bosne i Hercegovine

KRIVIČNI ZAKONIK: Ista zaštita za advokate, prosvetare i zdravstvene radnike


Napad na advokate je krivično delo, a sličan status uskoro bi trebali da dobiju prosvetni i zdravstveni radnici. Prethodno mora da se menja Krivični zakonik. Tekst izmene Krivičnog zakonika je završen, od septembra je planirano da počne javna rasprava, a krajem godine da bude usvojen u parlamentu.

Znači, tek od naredne godine, osim advokata, nastavnici i lekari mogu očekivati rigoroznije kazne za one koji ih napadnu na radnom mestu. Svesni su zaposleni u prosveti i zdravstvu da to neće potpuno rešiti problem nasilja u učionicama i ordinacijama, ali očekuje da će biti smanjen.

Sve se češće može čuti kako su učenici ili njihovi roditelji napali nastavnika ili da je napadnut lekar na radnom mestu. Jedan od prvih predloga sindikata bio je da dobiju status službenog lica, ali se od toga ubrzo odustalo.

Kompromisno rešenje bilo je da napad na predavače u školi i bele mantile u ordinacija bude krivično delo. Sindikati su zadovoljni i očekuju da nemile scene iz učionica i ordinacija više neće biti glavna tema u medijima.

"Neće ovo rešiti problem nasilja, ali će ga smanjiti. Do sada je bilo ako neko napadne lekara na dežurstvu on je mogao privatno da ga tuži. Kada bude izmenjen Krivični zakonik biće tužba po službenoj dužnosti. Ljudi će više voditi računa jer će zaprećena kazna biti od šest meseci do tri godine zatvora. Do sada su mogli da dobiju novčanu kaznu ili do godinu dana zatvora", kaže dr Gorica Đokić, predsednica Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Krajem januara (30. 1. 2024.) Sindikat lekara i farmaceuta uputio je Ministarstvu pravde, Ministarstvu zdravlja, Vladi Republike Srbije, predsedniku države, Narodnoj skupštini, predlog za izmenu Krivičnog zakonika, koji podrazumeva veću zaštitu zaposlenih u zdravstvu.

"Ugrožavanje sigurnosti obuhvaćeno članom 138. stavom 1. KZ, koji sada štiti zdravstvene radnike, predviđa samo novčanu ili kaznu zatvora do jedne godine za počinioca, što ne smatramo dovoljnom zaštitom zdravstvenih radnika, niti adekvatnom", navedeno je u dopisu.

Navedeni su i konkretni predlozi kako da se pooštravanjem sankcija, demotivišu potencijalni počinioci.

Kap koja je prelila čašu kod prosvetnih radnika da i oni traže rigoroznije kazne, bio je napad na profesora Tehničke škole u Bačkoj Palanci koga je tokom časa napao bivši učenik i naneo mu teške telesne povrede.

Zaposleni u prosveti su 16. maja organizovali protest u Beogradu, sa samo jednim zahtevom- izmena Krivičnog zakonika i da se napad na nastavnika tretira kao krivično delo po ugledu na advokate.

Ministarstvo pravde izašlo je u susret prosvetarima, urađena je nova verzija Krivičnog zakonika koja čeka na usvajanje. U novoj verziji teksta, koji je predložen od strane Ministarstva pravde, u članu 344 b navedeno je: "Ko napadne lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi, a u vezi sa poslovima koje to lice obavlja, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine".

U tekstu se još navodi da "ako prilikom izvršenja dela iz stava 1. ovog člana učinilac nanese laku telesnu povredu licu zaposlenom u obrazovnoj ustanovi ili preti upotrebom oružja, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina".

"Ako prilikom izvršenja dela iz stava 1. ovog člana učinilac nanese tešku telesnu povredu licu zaposlenom u obrazovnoj ustanovi ili članu njegove porodice, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina", navedeno je u predloženoj verziji teksta.

Izmene u Krivičnom zakoniku uglavnom odnose na srednje škole, gde su stariji maloletnici i punoletni đaci, ali ne i osnovce.

U osnovnim školama nasilje je regulisano prosvetnim zakonima i pravilnicima. Pravilnik o ocenjivanju učenika u osnovnom obrazovanju i vaspitanju ("Sl. glasnik RS", br. 10/2024) kaže da se svaki napad na nastavnika od strane maloletnika smatra najtežim, trećim stepenom nasilja, koji podrazumeva uključivanje policije i Centar za socijalni rad.

Ukoliko se roditelji osnovaca drznu da napadnu nastavnika, to će bi krivično delo.

Predstavnici sindikata tražili su da se u tekst izmene Krivičnog zakonika unese i odredba koja se odnosi na imovinu nastavnika, kao što je definisano za advokate.

"Dobili smo objašnjenje da se pod oštećenjem imovine kod advokata smatraju kancelarije. Za nastavnike to bi bila učionica, a to je državno vlasništvo. Tako da smo od toga odustali", rekao je nedavno za Dobrivoje Marjanović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Izvor: Vebsajt Euronews Srbija, Slavica Tuvić, 06.07.2024.
Naslov: Redakcija