Zastava Bosne i Hercegovine

TRANSPARENTNOST SRBIJA PODNELA NIZ PREDLOGA IZMENA ZAKONA, A U VEZI SA NACRTOM AKCIONOG PLANA MEDIJSKE STRATEGIJE ZA 2024-2025. GODINU


Transparentnost Srbija je iskoristila mogućnost da Ministarstvu informisanja i telekomunikacija dostavi predloge za dopunu nacrta Akcionog plana Medijske strategije za 2024-2025. godinu.

Pored podsećanja na nalaze iz studije o Sistemu društvenog integriteta, naši predlozi obuhvataju sledeće:

  • Da se predvide izmene zakona koje bi sprečile diskriminaciju medija od strane javnih funkcionera (npr. odbijanje izjave na konferenciji za štampu), jer postojeće norme za to očigledno nisu dovoljne.
  • Da se dopuni Zakon o javnom informisanju i medijima ("Sl. glasnik RS", br. 92/2023) pravilima o nabavci usluga oglašavanja javnog sektora. Pravila bi trebalo da spreče rasipanje javnih resursa zarad kupovine medijskog uticaja i da obezbede da se odabir medija vrši u konkurentnom postupku i na osnovu relevantnih kriterijuma. Izmene su takođe hitno potrebne zbog učestale pojave da se kroz pojačane nabavke medijskih usluga i istovremeno smanjenje izdvajanja za medijske konkurse, novac dodeljuje medijima koji zbog kršenja profesionalnih standarda ne bi mogli da ga dobiju na konkursima.
  • Da se predvidi način praćenja drugih ugovornih angažmana između medija i javnog sektora (poput „ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji).
  • Da se kroz Zakon o javnom informisanju urede pravila u vezi sa donacijama i sponzorstvima između javnog sektora i medija
  • Da se precizira način na koji će se pratiti ima li napretka u ostvarivanju prava na pristup informacijama od javnog značaja.
  • Da se kroz izmene Zakona o elektronskim medijima ("Sl. glasnik RS", br. 92/2023) obezbedi da REM blagovremeno pokreće postupke u svim slučajevima kada uoči kršenje zakona. Glavni problem na koji smo ukazali jeste to što trenutno pokretanje postupaka zavisi od toga da li će i kada nalazi Službe REM biti stavljeni na dnevni red Saveta tog tela.
  • Da se propiše način praćenja da li organi vlasti ispunjavaju svoju obavezu objavljivanja podataka u mašinski čitljivom obliku. Iako ova obaveza postoji već šest godina, trenutno ni jedan državni organ ne vrši nadzor nad njenom primenom.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Izvor: Vebsajt Transparentnost Srbija, 4.7.2024.
Naslov: Redakcija