Zastava Bosne i Hercegovine

CARINSKI PROPISI: Podsećamo putnike na to šta se sve može uneti ili izneti iz zemlje bez plaćanja carine


Vreme je godišnjih odmora i građani Srbije mnogo češće nego što je uobičajeno putuju van granice naše zemlje, a i u našu zemlju, kao i kroz nju putuje mnogo građana drugih zemalja, odlazeći u svoje domove ili na neku od morskih destinacija.

Zato nije na odmet znati šta je dozvoljeno uneti u Srbiju, šta se može izneti, šta se smatra ličnim prtljagom, a sve te informacije mogu se naći na sajtu Uprave carina.

Pod ličnim prtljagom putnika podrazumevaju se svi predmeti nekomercijalnog karaktera koje putnik nosi sa sobom a služe mu dok je na putovanju: odeća, obuća, tehnički uređaji, sportski rekviziti, predmeti za održavanje lične higijene, lek za uobičajenu terapiju i drugi predmeti za ličnu upotrebu. Koliko tih predmeta ima, zavisi od svrhe putovanja, pola, zanimanja putnika, godišnjeg doba...

Predmeti koji služe ličnim potrebama putnika za vreme putovanja, lični prtljag, nezavisno od toga da li ih nose sa sobom ili su ih dali na prevoz vozaru, oslobođeni su od plaćanja uvoznih dažbina.

Građani Srbije oslobođeni su plaćanja uvoznih dažbina na predmete koje unose iz inostranstva za lične potrebe i potrebe svog domaćinstva, u vrednosti od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti, pod uslovom da ti predmeti nisu namenjeni preprodaji. Ukoliko neko kod sebe ima robu veće vrednosti od 100 evra i za koju se plaća uvozna dažbina, na graničnom prelazu to treba prijaviti cariniku.

Precizirano je koje stvari mogu biti deo ličnog prtljaga. Osim odeće, obuće, toaletnih proizvoda, ličnog nakita, tu su i kamere, video-kamere, prenosivi muzički instrumenti i uređaji − gramofoni, radio-prijemnici, televizijski aparati, pisaće mašine, kalkulatori, personalni kompjuteri, potom dvogledi, kolica za bebe, pokretna kolica za invalide... U lični prtljag spada i sportska oprema − šatori i oprema za kampovanje, ribolov, planinarenje, ronjenje, sportsko oružje s municijom, bicikli bez motora, kanui i kajaci dužine manje od 5,5 metara, skije, teniski reketi, daske za skijanje na talasima, daske za jedrenje na vodi, zmajevi i delta letelice, oprema za golf, prenosivi aparati za dijalizu i slični medicinski aparati...

Oni koji žele da ponesu hranu, moraju znati da se može nositi fabrički upakovana hrana, s deklaracijom proizvođača i u razumnoj količini, koja mora jasno ukazivati da je namenjena sopstvenim potrebama, a ne daljoj preprodaji. Može se nositi i hrana životinjskog porekla u količini do jednog kilograma, pod uslovom da ne dolazi iz zemalja iz kojih je zabranjen njen uvoz ili tranzit.

Putnici kao lični prtljag mogu imati i robu za sportske svrhe: prepone, koplja, diskove, motke, kugle, kladiva, lopte, rekete, drvene maljeve, opremu namenjena za različita takmičenja, kao što su sportsko oružje i municija, bicikl bez motora, lukovi i strele, oprema za mačevanje, za gimnastiku, kompasi, strunjače... Dakle, putnici koji dolaze u našu zemlju privremeno mogu uneti oružje i municiju radi učestvovanja na sportskoj manifestaciji, ali je neophodno da se to  usmeno prijavi na graničnom prelazu i prezentuje dokaz da se oružje i municija privremeno unose radi učešća na sportskoj manifestaciji, odnosno treba priložiti dokaz o održavanju takve vrste manifestacije.

Radi lakšeg utvrđivanja istovetnosti robe pri izlasku iz zemlje, detalje o oružju i municiji putnik pri ulasku u zemlju upisuje u obrazac za privremeni uvoz/izvoz. Ovlašćeni carinski službenik proverava da li su u uneti tačni podaci, potpisuje obrazac, overava i vraća putniku. Isto važi i u obrnutom slučaju, kada zbog organizovanog lova ili sportske manifestacije oružje i municija treba da se iznesu iz zemlje.

Putnici koji dolaze u Srbiju mogu uneti 50 cigareta, 25 cigarilosa (do tri grama po komadu), 10 cigara, 50 grama duvana ili odgovarajuću kombinaciju tih proizvoda. Pod duvanom za pušenje podrazumevaju se: rezani duvan, duvan za lulu, duvan za nargilu i ostali duvanski proizvodi. Putnici u prtljagu mogu nositi i srodne proizvode u količinama za lične potrebe (elektronske cigarete, vejpove, nikotinske vrećice i arome za nargilu), osim duvana za oralnu upotrebu (snus), čiji je uvoz i promet u Srbiji zabranjen. Može se slobodno uneti litar žestokog alkoholnog pića ili litar penušavih i likerskih vina ili odgovarajuća kombinacija navedenih pića i litar ostalih vina, jedan parfem (do 50 mililitara) i jedna toaletna voda (do 25 mililitara).

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Izvor: Vebsajt Dnevnik, D. Mlađenović, 25.6.2024.
Naslov: Redakcija