Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O USLOVIMA ZA OBAVLJANJE PSIHOLOŠKE DELATNOSTI: Iako tokom studija slušaju pojedine kurseve iz psihologije diplomirani teolozi ne mogu se baviti psihološkim radom


Dekan Bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Zoran Ranković je u članku na portalu nova.rs od 28.06.2024. godine izneo tvrdnje u vezi sa navodnim kompetencijama diplomiranih teologa da se bave pojedinim aspektima psihološke delatnosti. Sporni citat navodimo u celini:

„Tu je i sveštenički poziv, predavača veronauke, bibliotekarstvo, psihologija, jer baštinimo tradiciju pastirske psihologije. Određen broj diplomiranih teologa bavi se baš psihološkim radom, po psihološkim radionicama, ali i individualno“.

Ovakvim tvrdnjama se dovodi u zabludu javnost, potencijalni kandidati i diplomirani teolozi, jer se stiče utisak da Bogoslovski fakultet obrazuje kadrove kvalifikovane za obavljanje psihološke delatnosti. U rizik se dovode potencijalni klijenti pomenutih diplomiranih teologa koji bi na osnovu ovakvih tvrdnji mogli steći utisak da im je pružena usluga psihološke procene, prevencije ili intervencije od strane kvalifikovanih lica, što nikako nije slučaj.

Tvrdnje su ujedno u suprotnosti i sa postojećim Zakonom o uslovima za obavljanje psihološke delatnosti ("Sl. glasnik RS", br. 25/96 i 101/2005 - dr. zakon), koji jasno predviđa da ovu delatnost mogu da obavljaju isključivo psiholozi, kao i sa Zakonom o crkvama i verskim zajednicama ("Sl. glasnik RS", br. 36/2006), koji ne propisuje da je psihološka delatnost jedna od brojnih zakonitih delatnosti crkava i verskih zajednica. Mada se pojedini psihološki kursevi izučavaju na različitim fakultetima i studijskim programima (npr. na fakultetima koji obrazuju učitelje i nastavnike, fakultetima iz oblasti ekonomije, medicine, umetnosti, pa i na Bogoslovskom fakultetu), neophodne i dovoljne kompetencije i kvalifikacije za obavljanje psihološke delatnosti stiču se isključivo na akreditovanim studijskim programima psihologije.

Pohađanje predmeta iz oblasti psihologije će, primera radi, doprineti da se student učiteljskog fakulteta uspešnije bavi učiteljskim zanimanjem, a da diplomirani teolog uspešnije bavi zanimanjem nastavnika verske nastave ili sveštenika, ali ih ne kvalifikuje da obavljaju bilo koji aspekt psihološke delatnosti.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Izvor: Vebsajt Društva psihologa Srbije, 1.7.2024.
Naslov: Redakcija